De instappers van de rode klas


12 - 16 juni Thema: SPETTER PIETER SPAT
10 June 2017, 10:39 pm
Deze week gaan we lekker spetteren. De popjes mogen in bad, alle potjes en pannetjes krijgen een grote schoonmaakbeurt. Wij gaan echt onze handen uit de mouwen steken en alles netjes en schoon maken.We zorgen dus deze week voor gemakkelijke kledij. Ik heb schortjes voor de kinderen om toch dat tikkeltje bescherming. Ik hoop op lekker warm weer en een hele boel waterpret.
6 - 9 juni Thema: SPORT EN SPEL
1 June 2017, 11:17 pm

Deze week tonen we ons van onze sportiefste kant. We gaan lopen en springen. Dansen en spelen met ballen en linten. Maar we gaan ook fietsen.

Daarom mag iedereen op woensdag 7 juni zijn fiets meebrengen. Je mag die parkeren aan onze klas. 22 mei - 2 juni Thema: BOERDERIJ
19 May 2017, 8:57 pm

Deze week beginnen we met het verkennen van de boerderij. Wie woont daar en wat doen ze  er heel de dag.

Woensdag 24 mei gaan wij met de bus naar de kinderboerderij te Bornem. Op die dag hoeven we geen schooltas mee te brengen. De juf neemt een grote rugzak mee met alles wat we nodig hebben.
Na ons bezoek aan de kinderboerderij, is er voor iedereen een super lang weekend voorzien. Geniet allemaal van jullie lieve schatjes, ik zal ze eventjes moeten missen. Maar maandag komen we allemaal terug en gaan we elke dag die week een ander dier bespreken.


Zo gaan we het paard, de koe, de eenden, het varken en de schapen nog eens extra bespreken.

Iedereen die leuke spullen van de boerderij heeft, mag die mee geven naar de klas. Niet vergeet niet om ook de naam van je kind er op te noteren.
15 - 19 mei Thema: SCHOOLFEEST
12 May 2017, 1:31 pm

 Inderdaad, tijd om te feesten. Deze week gaan we volop oefenen voor ons dansje "Lolipop".
We gaan onze podiumvrees overwinnen, versieringen maken, dansen en plezier maken. Alles om uit te kijken naar zaterdag

Al onze kindjes worden verwacht om 13.30u in de klas. De jongens met witte T-shirt en jeansbroekje aan en onze meisjes gewoon met witte T-shirt, die krijgen in de klas nog een rokje aan.

Ik kijk er naar uit jullie allemaal te verwelkomen zaterdag.
8 - 12 mei Thema: MIJN LIEVE MAMA
4 May 2017, 10:00 pm
Alle mama's zijn lief, maar mijn mama is de liefste, dit hoor ik elk jaar opnieuw. 
Daarom gaan we dus deze week vertellen over mijn mama. Om het voor onze peuters makkelijk te maken zou het fijn zijn dat ze een foto meebrengen van hun mama, graag op maandag.

We gaan ook voor die lieve mama's een verrassing maken.

Stilletjes aan bereiden we ons ook voor op het schoolfeest. Mag ik aan die mama's vragen om hun kleuter de dag van het schoolfeest een witte t-shirt aan te doen en de jongens ook een jeansbroekje. Die outfit maakt ons optreden nog vollediger. Voor de meisjes heb ik een aangepast rokje liggen. Meer nieuws volgende week.

2 - 5 mei Thema: MET DE FIETS NAAR SCHOOL
2 May 2017, 1:20 pm
Deze week staat in functie van de mobiliteit. Het betere weer is op komst en we kunnen al eens vaker de  auto thuis laten. We willen iedereen aanmoedigen om meer met de fiets te komen.

In onze klas gaan we op onderzoek naar alles met de fiets. De wielen, de bel, het zadel,...maar ook het fluo vestje en de fietshelm. Ook gaan we het voetpad en het zebrapad verkennen, want ook te voet komen, is een heel mooie optie.
Het zou fijn zijn als al onze kleuters donderdag hun fiets meebrengen, dan kunnen we samen een tochtje op de speelplaats maken.
24 - 28 april Thema: GEZONDE VOEDING
22 April 2017, 9:50 pm
Lieve mama's en papa's,

De eerste week hebben onze nieuwe kindjes ruim de tijd gehad om zich aan te passen. Elke dag een beetje meer lachende gezichtjes en gerustheid dat ze op het einde van de schooldag naar huis mogen.

Deze week gaan we nog een klein stukje verder met bloemen bestuderen.

Maar de hoofdbrok deze week is gezonde voeding. Samen met de familie Versluys gaan we op zoek doorheen de verschillende kamers van de voedingsdriehoek. De grootste aandacht gaat naar bewegen, het is dan ook de bedoeling dat we met elke klas, wekelijks een paar toertjes joggen door het Leipark. Bewegen is dan ook de grootste kamer. Langzaam gaan we doorheen alle kamertjes kijken wat er te eten valt.

De kleine zolderkamer is op slot, daar gaan we enkel in als er feest is. Hier zit chocolade, snoepjes, frisdrank ed. meer.  Ik hoop samen met heel ons schoolteam, dat ook jullie slecht af en toe hier producten uit haalt

Vrijdag is er een groot slotfeest. We zijn reeds het hele jaar door aan het werken rond dit thema en daarom gaat elke klas iets lekkers maken uit 1 van de kamers. Voor elk kind zijn er 3 hapjes voorzien.
Okay geeft hier bovenop ook nog voor elk kind een banaan en een potje yoghurt. We hoeven dus zelf niets mee te brengen deze dag.
18 - 21 april 2017 Thema: NIEUW LEVEN
16 April 2017, 8:30 pm
Eerst en vooral een dikke welkom aan de 7 nieuwe kleuters, Gust, Amelia, Cato, Lauren, Oscar, Lucie en Xin. Ik kijk echt uit om samen met jullie een leuke klas te vormen. Eerst gaan we samen de klas verkennen met de nodige afspraken en gewoonten.
Dan gaan we een beetje verder kijken en zoeken naar bloemetjes, blaadjes en bloesem in de bomen.


 Tot mijn grote spijt gaan we ook de regen voelen, maar die hebben we nodig voor al het jonge nieuwe groen.
En een beetje afhankelijk van onze kleuters gaan we misschien ook op zoek naar kleine kriebeldiertjes.
Hebben jullie thuis speelgoedjes, boekjes of ander materiaal dat dit thema ondersteund? Dan mag jouw kleuter dit gerust meebrengen, dan zal hij nog meer betrokken zijn bij dit thema. Vergeet niet de naam van je kleuter er op te noteren.
OVERSTAP NAAR ROZE GROEP
12 April 2017, 3:58 pm
Na de vakantie maken 17 van mijn lieve kleuters de grote overgang naar de roze klas. Maar ze zijn nog niet van mij verlost, want in de namiddag mogen ze nog in onze rode klas komen.
Dinsdag 18 april mogen jullie samen met jullie kleuter naar deze roze klas. Als je de schoolpoort binnenkomt, ga je niet over de speelplaats, maar blijf je aan de andere kant van het gebouw. Dan ga je een heel klein stukje naar link, door de zwarte poort en weer links, dan zijn jullie aan de inkom van onze containerklassen. Ga gerust kloppen aan de rechtse deur en dan hebben jullie de roze klas gevonden. Jullie kleuter weet ook de weg al, dus zij zullen jullie dit maal wel leiden.

Bij  Blogs onze vriendjes aan de rechtse zijde vinden jullie de roze klas. Klik er maar op en dan vinden jullie weldra nog meer info van juf Hanne.


Heel veel succes bij de nieuw start.

En voor iedereen een Zalig Pasen
23 - 31 maart Thema: PASEN
20 March 2017, 2:04 pm
De Paasklokken zijn op komst en ook wij zullen ons klaarmaken. We zullen vertellen over het nieuwe leven buiten, de kippen en de eieren, (nog geen discussie over wat er nu het eerste was). Maar ook wij gaan net als Jules op zoek naar de Paasklokken, de Paashaas en natuurlijk de Paaseieren.

Net als Jules gaan ook wij een Paasmandje knutselen.

 En vrijdag 31 maart, gaan we op zoek naar de eitjes. Hopelijk verwachten we mooi weer en kunnen de Paasklokken tijdig eitjes leggen in de tuin.

20 -22 maart Thema: GAATJES
19 March 2017, 11:03 am
Deze eerste 3 dagen van de week gaat juf Lesley, stagiaire, met onze kleuters op ontdekking naar gaatjes. Wat er allemaal te gebeuren staat is ook voor mij nog een verrassing.

Vorig week hebben we allemaal een leuke brooddoos gekregen van de gemeente voor hun 725ste verjaardag. Ik daag iedereen uit om deze boorddoos te personaliseren, samen met kind een leuke sticker erop bv. Zo kan jouw kind zijn doos herkennen. Ik heb gemerkt dat er al enkele zijn die dit mooi hebben gedaan. Dank hiervoor!
13 - 17 maart Thema: BALLEN EN BALONNEN
9 March 2017, 8:28 pm
Meer info ivm het thema verwacht ik dit weekend, want volgende week wordt ons klasje overgenomen door stagiaire juf Lesley. Zij is een enthousiaste studente in haar 2de jaar opleidingsonderdeel kleuterleraar te Mechelen.

Wat ik alvast wel kan verklappen voor volgende week is dat er 2 speciale dingen ons te wachten staan.

Woensdag is het pyjamadag, waarom zal je wellicht afvragen. Wel op deze manier willen wij een school zijn die alle kinderen steunt die beroep moeten doen op Bednet.
Donderdag krijgen wij een geschenk van de gemeente Puurs. Samen vieren we 725jaar PUURS en hoe, alle kleuters van elke instapklas en elke eerste kleuterklas van heel de gemeente worden ontvangen in de evenementenhal te Puurs. Er worden bussen voorzien en wij krijgen ter plaatse een hapje en een drankje. In de grote hal zullen we met ons allen kunnen springen op een hoop springkastelen. Boodschap is dus, doe gemakkelijke schoenen en kleren aan bij je kind.
Weer een weekje om naar uit te kijken. 

6 - 10 maart Thema: LOTJE, HET KLEINE HEKSJE
5 March 2017, 9:08 pm
Eerst welkom aan de 3 nieuwe kleuters, Adam, Lisa en Mattiz. Samen met onze andere kinderen gaan we ons uiterste best doen om hen alles te tonen in onze klas. Kleine en grotere afspraken maken en vooral heel zelfstandig worden.Op dinsdag komt het theater O, langs op onze school met de voorstelling van Lotje. Lotje is een klein heksje die allerlei dolle avonturen beleefd.Er bestaan verschillende prachtige prentenboeken over Lotje. Afhankelijk van de interesse van de kinderen gaan we dit thema verder uitwerken.
Carnavalstoet morgen vrijdag 24/2
23 February 2017, 4:52 pm


Lieve ouder

Morgen is het carnaval en mogen al onze kleuters verkleed naar school komen. De carnavalstoet vertrekt om 9u. Jullie zijn van harte welkom om langs de kant van de straat te komen kijken naar onze stoet.

OPGELET:
- als het morgen regent zal de carnavalstoet niet doorgaan.
- Confetti is niet toegelaten, deze laten wij dus thuis. 


Alvast bedankt!

Tot morgen!
VERFIJNEN VAN AFSPRAKEN
22 February 2017, 3:10 pm
Lieve ouders,

Net voor de vakantie nog eventjes een paar puntjes van bezorgdheid.

We ervaren in de kleuterschool dat er kinderen te laat komen, vaak door parkeerproblemen. Daarom raden we aan te parkeren achter de kerk en via de paadjes naar onze schoolpoort te komen. Kinderen zijn veel rustiger als ze voor het belsignaal in de klas zijn.Er liggen op school een groot deel sjaals, mutsen en doosjes op de speelplaats, allemaal zonder naam. Daarom wil ik oproepen om toch alles heel goed te voorzien met een naam of initialen.

Als laatste puntje wil ik nog iets kwijt over de zindelijkheid. Ik ervaar dat na een weekend of vakantie dit heel sterk achteruit gaat.
*Maak ook tijdens die momenten nog tijd om jouw kind positief te stimuleren om op hun potje te plassen.
*Bij uitstappen kan je (op de buggy of in de auto) een potje meenemen en ook onderweg jouw kind kansen geven om hier gebruik van te maken. Op deze manier kan je luiers vermijden, want telkens jouw kind een luier aan krijgt, geef je hen de boodschap: "In je broek plassen mag."
*Zindelijk worden is een proces van zelfstandigheid, zorg daarom voor aangepaste kledij zodat kleuters heel zelfstandig broeken kunnen optrekken en afdoen. Het is dit zelfstandig worden dat wij op school heel sterk willen ondersteunen, maar kinderen hebben daar ook de extra steun van thuis voor nodig.
*Je kan je kind na een hele dag droog te zijn belonen door gewoon nog een extra knuffel, een lief woord of een kleine verrassing.
*Nog meer tips en trukjes vind je op http://www.kindengezin.be/ontwikkeling/zindelijkheid/zindelijk-worden-positief-ondersteunen
https://www.klasse.be/3020/zindelijk-in-zeven-stappen/ 

 Als alle broeken droog blijven hebben we in de klas veel meer tijd over om samen met alle andere kleuters leuke dingen te doen.

Voor ouders die met de juf willen overleggen ivm dit probleem, steeds welkom voor of na de klasuren.
20 - 24 februari Thema: CARNAVAL
16 February 2017, 9:43 pm
Vrijdag maken we met heel onze school een carnavalstoet, iedereen stapt mee. Ik hoop dat er vele ouders en grootouders ook komen kijken, maar vooral de ukkepukjes van mijn klasje mee begeleiden. Het zou fijn zijn als jullie vanaf de kerk meestappen en de kinderen mee sturen als we met onze jongste kleuters terug richting school gaan. Alvast hartelijk dank voor de helpende hand.Verder gaan we deze week ook in de klas ons voorbereiden op de carnavalstoet. Bij onze kleinste kleuters doen we een "light" versie. Niet teveel maskers of griezelige figuren. Maar de clown en zijn gekke toeren zal in de rode groep echt centraal staan.

Natuurlijk mogen de kinderen deze week leuke hoedjes, boekjes, enz ivm carnaval meebrengen.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     
13 - 17 februari Thema: MUZIEK IN MIJN OREN
9 February 2017, 8:02 pm
JOEPIE SAMEN MUSICEREN
Maandag mag iedereen een instrumentje meenemen van thuis, want dan gaan we onze eigen instrumenten tonen aan elkaar. 's Avonds gaan we deze instrumentjes terug mee naar huis nemen. Verder in de week gaan er nog andere instrumenten op bezoek komen in de klas en we gaan ook op alledaagse dingen proberen muziek te maken.

 Mag ik even herinneren om alles te voorzien van de naam van je kind.
Heel de school zal weten waar de muzikanten zitten.
6 - 10 februari Thema: SPROOKJES
2 February 2017, 8:04 pm

Onze kleuters zijn volop aan het ontdekken. Ze genieten nu ook echt van verhalen. Daarom vind ik het een prima moment om sprookjes te vertellen. Maandag beginnen we met Goudlokje. Een verhaal van een lief meisje die door het bos wandelt en een huisje ontdekt. In het huis staan 3 stoeltjes, 3 kommetjes, 3 lepels en ook 3 bedjes. Je raadt het al, we gaan heel veel tot 3 tellen. Maar dat is niet alles, want er is een kleine stoel, eentje een beetje groter en een grote stoel. Ook de kommetjes, de lepels en de bedjes zijn er in 3 maten. Dus ook daar gaan we op zoek naar verschillen en beginnen we ook weer een heel klein beetje ons wiskundige brein te ontwikkelen.


WOENSDAG = geen school, dan gaan de juffen van de gehele scholengemeenschap zich bijscholen.


Vanaf donderdag gaan we verder met een ander sprookje, over een ander meisje dat in het bos gaat wandelen. Tijdens dit sprookje gaan we ons talige brein trainen. We gaan dit sprookje proberen na te spelen met poppen, maar ook als echte acteurs. 
Het beloofd weer een heel leuke week te worden.


31 jan - 3 feb Thema: Mijn lichaam gezond en wel
29 January 2017, 2:28 pm
Lieve ouders,


Deze week gaan we vertellen over ziek zijn, naar de dokter gaan, zichzelf verzorgen,.... hierbij gaan we ons hel hard focussen op ons lichaam. De lichaamsdelen die we voor verschillende doeleinden nodig hebben, maar waar we ook ieder hun eigen kwaaltje kunnen aan hebben.
Zo denk ik aan keelpijn en oorpijn, een lastige snotneus, buikpijn, enz... En wat dan best doen, neusjes snuiten, naar de dokter gaan,...

Ieder kind heeft hier vaak zijn eigen verhalen over. Maar ook eigen probleempjes of eigenaardigheden. Misschien zelfs leuke speelgoedjes of boekjes.

Alles is welkom, maar zoals steeds, goed de naam op noteren.

Met dank26 January 2017, 10:51 pm

23 - 27 januari 2017
22 January 2017, 10:01 pm
Spannend, deze week gaan we maandag met de bus naar het theater. En welke voorstelling, ja hoor, Lotje is jarig.


Lotje is een piepjong heksje, ze moet nog allerlei dingen leren. De voorstelling is gebaseerd om een heel leuk boek, zeker de moeite waard om even langs de bib te gaan en het samen met jouw kind nogmaals te herhalen.


Toeval wil dat er in onze klas ook jarigen zijn. De eerste jarigen van dit klasje, het wordt dus heel speciaal, vlagjes gaan omhoog, kaarsjes worden uitgeblazen en het kind wordt gekroond met een kroon die ze zelf mee kiezen.


Alsof dat nog niet leuk genoeg is, gaan we donderdag naar de binnenspeeltuin. De winter weegt op al onze vezels, het kriebelt om uit te breken, dus geven we onze kleuters de mogelijkheid om binnen in een veilige omgeving, zichzelf volledig te geven.

Bewegen vinden we heel belangrijk en de focus deze week is dan ook om extra te bewegen. We bouwen na het feestgedruis van de jarigen ook onze klas om in een binnenspeeltuin.


Gemakkelijke kleren deze week is dus de boodschap.

Deze liedjes zingen we alle dagen. Enkele ouders vonden het wel fijn om ze beter te leren kennen.BERICHT UITSTAP 26 januari
18 January 2017, 9:33 pm
Voor de peuters die slechts een halve dag komen, moet ik vragen om ze zelf op te halen in de binnenspeeltuin. Op deze dag zal geen peutervervoer voorzien zijn.

16 - 20 januari Thema: Brrrr wat is het koud
12 January 2017, 8:12 pm
De weerberichten voorspellen heel veel wind en ook sneeuwval. Dus de ideale moment om hierover te vertellen in de klas. We gaan maandag zelf op winterwandeling. Voorzie je kind dus van warme kledij en aangepaste schoenen.


Als de kans zich voordoet gaan we sleeën in de schooltuin. iedereen mag met een eigen slee naar school komen.


Sneeuwballen gooien en een sneeuwman maken hoort er ook bij. Maar we gaan ook op onderzoek naar warmte en koude, warme thee en ijsblokjes

9 - 13 januari 2017 Thema: IK BEN GEEN BABY
6 January 2017, 3:27 pm
Welkom aan al de nieuwe kleuters, Dodji, Alexander, Lily-Rose, Antonio, Eymen, Siebe, Astrid en Zoë.
Onze kleine kindjes groeien snel op. Ze zijn daar ook enorm trots op. Deze week gaan we op zoek naar alle kleine en grote dingen die we al helemaal alleen kunnen. In onze klas zijn er al een hele hoop dingen die aantonen hoe wij geen baby meer zijn. Wij hebben geen tutjes nodig overdag, wij plassen op een echte WC, we doen zelf onze jas aan en uit en we drinken uit een gewone beker zonder extra hulpje.

Ook thuis kunnen wij deze dingen al zeker alleen doen. Het is fijn dat de ouders hun kinderen mee stimuleren om zoveel mogelijk, zelfstandig kleine dingetjes te laten doen.
Als juf kijk ik alvast uit naar deze nieuwe start op school.
8 December 2016, 7:07 pm